F.I.2-Diversificarea activităților non-agricole în teritoriul GAL
Descarca document
Codificarea intervenției: F.I.2
Cod principal:
- L805 operațiuni care creează locuri de muncă;
Cod secundar:
- L815 operațiuni cu scop economic ale căror beneficiari direcți sunt femei și/sau tineri (între 18 și 30 de ani);
Tipul de intervenție : Start-up
Obiectiv specific: h)promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a egalității de gen, inclusiv a participării femeilor la agricultură, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei circulare și a silviculturii durabile;
Nevoile la care răspunde intervenția:
N10.Creșterea și diversificarea numărului de locuri de muncă în teritoriul GAL
N11.Încurajarea tinerilor si femeilor în toate domeniile de activitate
N12.Combaterea fenomenului de sărăcie, depopulare, izolare și migrație a forței de muncă
N13.Diversificare și sustinerea investitiilor in domeniul non-agricol
- Descrierea conținutului intervenției
Intervenția vizează susținerea înființării microîntreprinderilor cu activitate de tip neagricol în mediul rural (start-up), dezvoltarea/modernizarea microîntreprinderilor în domenii de activitate precum producție, servicii și turism.
Scopul sprijinului acordat prin această intervenție este de a promova dezvoltarea economică rezilientă, durabilă și digitală în teritoriul GAL: diversificare și sustinerea investitiilor în domeniul non-agricol, crearea de locuri de muncă, încurajarea tinerilor si femeilor în toate domeniile de activitate, combaterea fenomenului de sărăcie, depopulare, izolare și migrație a forței de muncă.
Analiza teritoriului relevă o capacitate crescută a forței de muncă în antiteză cu număr de locuri de muncă disponibile ce sunt sub nevoile populației active, numărul mediu de salariați situându-se sub media națională.
Domeniul majoritar de activitate este comerțul deși majoritatea angajaților activează în industrie;
se constată o slabă diversificare a activităților non-agricole, un număr îngrijorător al lucrătorilor pe cont propriu și a celor fără remunerație.
Numărul șomerilor la nivelul anului 2022 și rata șomajului sunt în continuă creștere, situație comparabilă cu cea la nivel județean.
În teritoriul GAL, turismul și agroturismul reprezintă o sursă importantă de dezvoltare economică; acesta înregistrează o dinamică pozitivă din punct de vedere al capacității de cazare și numărului de înnoptări; interesul tinerilor pentru sectorul non-agricol și diversificarea activităților agricole este crescut dar afectat de disponibilități financiare reduse și nivelul scăzut al veniturilor.
- Definirea beneficiarilor eligibili, a acțiunilor eligibile, a cheltuielilor neeligibile, a criteriilor de eligibilitate specifice și a principiilor de selecție
Beneficiari eligibili
Persoane fizice autorizate
- Întreprinderi individuale
- Întreprinderi familiale
- Societăți comerciale: Micro-întreprinderi și întreprinderi mici
Acțiuni eligibile
Se acordă sprijin pentru investiții în active corporale și necorporale necesare dezvoltării afacerilor neagricole din teritoriul GAL, care vizează următoarele domenii:
- Producție;
- Servicii;
- Turism;
- Investiții în digitalizare pentru eficientizarea activității și investiții în energia verde/regenerabilă și/sau mediu și climă, ca parte componentă a proiectului;
- costurile generale (onorarii arhitecți, ingineri și consultanți);
- achiziția de servicii de consultanță, proiectare și asistență tehnică pentru pregătirea și implementarea proiectului.
Cheltuieli neeligibile
- cheltuielile cu achiziționarea de utilaje și echipamente agricole aferente activității de prestare de servicii agricole;
- achiziționarea de bunuri și echipamente ”second hand”;
- achiziționarea de clădiri.
- cheltuieli cu achiziția mijloacelor de transport pentru uz personal şi pentru transport persoane;
Se completează cu cheltuielile neeligibile generale prevăzute în Reg.UE nr.2021/2115-Art.73 descrise în secțiunea ”Elemente comune tipurilor de intervenții FEADR descrise în SDL”.
Criterii de eligibilitate
Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili;
- Reprezentantul legal al solicitantului se va încadra în categoria femeilor și / sau tinerilor (între 18 și 30 ani);
- Solicitantul trebuie să prezinte un plan de afaceri;
- Proiectul trebuie să se încadreze în cel puțin unul dintre tipurile de activități sprijinite prin intervenție;
- Sediul social și punctul/punctele de lucru trebuie să fie situate în teritoriul GAL, iar activitatea solicitantului va fi desfășurată în teritoriul GAL;
- Implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în cel mult 6 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului;
- Crearea a minim unui loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată.
Principii de selecție
- Principiul diversificării activității agricole a fermierilor/ membrilor gospodăriei agricole către activități non agricole;
- Principiul prioritizării activităților;
- Principiul prioritizării planurilor de afaceri care vizează și investiții în digitalizare pentru eficientizarea activității;
- Principiul prioritizării planurilor de afaceri care vizează și investiții în energia verde/regenerabilă și/sau mediu și climă;
- Principiul creării de noi locuri de muncă;
- Principiul stimulării unui nivel ridicat al planului de afaceri raportat la valoarea producției comercializate în raport cu valoarea primei tranșe de plată.
- Tipul și intensitatea sprijinului
Tipul sprijinului: sume forfetare, fără a depăși plafonul maxim stabilit la nivel național;
Rata sprijinului: 100 % din costurile eligibile
Alte informații relevante legate de acordarea sprijinului:
Sprijinul pentru înfiinţarea de activităţi non-agricole în zone rurale se va acordă, sub formă de primă, în două tranşe astfel:
- 70% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanțare;
- 30% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri.
Valoarea sprijinului/proiect(euro):
- 000 euro
Intervenția face obiectul evaluării specifice a ajutorului de minimis:
■ Da
o Nu
- Informații suplimentare specifice tipului de intervenție
Demarcarea cu alte programe/alte tipuri de intervenții din PS
■ acțiunile sprijinite
Din perspectiva finanțării activităților non-agricole, prin PNS și prin PR SUD-MUNTENIA 2021-2027 se asigură finanțarea societăților comerciale (micro-întreprinderi din spațiul rural în cadrul PNS; microîntreprinderi și întreprinderi mici în cadrul PR Sud Muntenia 2021-2027) în timp ce prin intervenția propusă se asigură finanțarea mai multor tipuri de beneficiari; totodată, prin PNS tipul de formă de sprijin este grant, în cadrul intervenției propuse instrumentul financiar este sprijin forfetar, ceea ce presupune realizarea cheltuielilor după primirea primei tranșe de sprijin.
Facilitarea investițiilor, sprijinirea structurilor suport pentru afaceri vor fi realizate prin POR-uri, iar prin POEO, antreprenorialul va fi abordat atât din perspectiva valorificării potențialului tinerilor pe piața muncii, cât și pentru creșterea ocupării prin sprijin antreprenorial și dezvoltarea afacerilor, inclusiv prin sprijinirea economiei sociale.
■ obiectivele proiectelor
Crearea de locuri de muncă va contribui la combaterea fenomenului de sărăcie, depopulare, izolare și migrație a forței de muncă. Dezvoltarea activităților non-agricole la nivelul teritoriului GAL în completarea activităților agricole specifice teritoriului.
■ valoarea adăugată LEADER
Principiile de selecție încurajează acele tipuri de investiții care răspund unor nevoi specifice teritoriului GAL vizând componente și acțiuni de mediu și climă/energie verde, digitalizare, cu adresabilitate tinerilor și femeilor.
Valoarea adăugată a intervenției adusă în teritoriul GAL
Intervenția încurajează dezvoltarea de activități non-agricole noi, de către femei și tineri (între 18 și 30 ani) prin asigurarea finanțării directe ce conduce la un mediu economic sustenabil, la crearea de locuri de muncă noi. Totodată, această intervenție stimulează dezvoltarea de activități de producție si servicii la nivel de teritoriu.
Intervenția este relevantă pentru teritoriul GAL prin satisfacerea nevoilor identificate cât și prin prisma tipului de sprijin forfetar, ceea ce va asigura implementarea proiectelor și atingerea obiectivelor SDL într-un termen mai scurt.
Intervenția contribuie la obiectivele transversale: inovare, protecția mediului și de atenuarea schimbărilor climatice și de adaptare la acestea.
Intervenția vizează operațiuni inovative în context local (L710) - NU