Relații cu publicul: luni-vineri, orele 12:30-16:30 la sediul GAL

Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Image 5
Image 6

F.I.6-Asigurarea unor servicii sociale de calitate în teritoriul GAL

F.I.6-Asigurarea unor servicii sociale de calitate în teritoriul GAL

Descarca document

 

Codificarea intervenției: F.I.6

 

   Cod principal

  • L809 operațiuni din domeniul incluziunii sociale;

 

 Cod secundar:  

  L811 operațiuni în domeniul sănătății.

 

Tipul de intervenție:  Investiții și servicii        

                                  De tip social/în interesul comunității/neproductive

 

Cooperare între GAL-uri:

DA

NU

 

Obiectiv specific: h) Promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a egalității de gen, inclusiv a participării femeilor la agricultură, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei circulare și a silviculturii durabile.

 

Nevoile la care răspunde  intervenția:

 

N12.Combaterea fenomenului de sărăcie, depopulare, izolare și migrație a forței de muncă

N17. Sprijinirea grupurilor vulnerabile, în special a tinerilor, femeilor și persoanelor vârstnice

N18. Combaterea abandonului școlar

 

1.Descrierea conținutului intervenției:

 

În majoritatea comunelor din teritoriul GAL există infrastructură a serviciilor de sănătate, sociale, de educație și cultură, dar cifrele și faptele dovedesc faptul că aceasta este subdezvoltată, subfinanțată și insuficient valorificată. În teritoriul GAL, există un număr semnificativ de ONG-uri care pot deveni catalizatori ai asocierii şi inițiativelor de dezvoltare locală și de creștere a calității vieții, în condițiile unei finanțări corespunzătoare. În majoritatea comunelor din GAL există grupuri vulnerabile, mai ales copii, tineri și persoane vârstnice, cu nevoi diferite și specifice, ce nu pot fi acoperite la nivelul serviciilor existente. Există deficiențe majore în ceea ce privește calitatea vieții, mai ales prin prisma componentelor sociale: servicii sociale, formare și educație, activități culturale.

Serviciile medicale destinate populației sunt subdimensionate. Evoluția populației școlare pe niveluri de educație, cunoaște în perioada 2018-2021 o evoluție defavorabilă, numărul elevilor fiind în continuă scădere.

Serviciile sociale la nivelul teritoriului analizat relevă un număr mic de organizaţii ce activează în teritoriu, tinerii aflaţi în dificultate se integrează cu dificultate în societate, programele pentru tinerii aflaţi în dificultate au eficienţă redusă; o singură organizaţie privată activează în teritoriul GAL,13 furnizori de asemenea servicii fiind  acreditați pe lângă primariile comunelor ca și compartiment de asistenţă socială. Persoanele adulte cu dizabilități beneficiază la nivelul teritoriului de un Centru de Integrare și Terapie Ocupaţională în Tigveni, care deservește tot județul Argeş.

 Analiza teritoriului GAL relevă faptul că există resurse umane și materiale pentru dezvoltarea unor servicii sociale de calitate dar resursele bugetare și financiare sunt insuficiente. Grupurile vulnerabile nu sunt implicate în viața socială și culturală locală.

 

 

 

 

2.Definirea beneficiarilor eligibili, a acțiunilor eligibile, a cheltuielilor neeligibile, a criteriilor de eligibilitate specifice și a principiilor de selecție

Beneficiari eligibili

- Autorități publice locale

- Asociații de Dezvoltare Intercomunitară

  • Asociații și fundații

-  Parteneriate între entitățile eligibile

 

 Acțiuni eligibile 1500

 

  1. a) Investiții în active corporale:

- Înființarea/extinderea/modernizarea/amenajarea (inclusiv dotarea) infrastructurii sociale;

- Dotarea cu bunuri şi echipamente specifice noi a infrastructurilor sociale;

- Achiziția de echipamente IT și echipamente periferice;

- Achiziționarea mașinilor specializate, utilajelor și echipamentelor pentru serviciile sociale;

- Acțiuni de conștientizare a problemelor de mediu și climă.

 

  1. b) Investiții în active necorporale (asociate investițiilor în active corporale):

- Achiziția de aplicații, programe IT și soft-ware.

- Costurile generale (onorarii arhitecți, ingineri și consultanți; onorarii consiliere privind durabilitatea economică și de mediu, inclusiv studiile de fezabilitate);

- Costuri generale de implementare(salarizare, combustibil etc);

- Achiziția de servicii de consultanță, proiectare și asistență tehnică pentru pregătirea și implementarea proiectului.

 

Cheltuieli neeligibile  

-  achiziția de echipamente second-hand;

-  dobânzi debitoare;

-  achiziționarea de terenuri construite și neconstruite;

-  costuri privind închirierea de mașini, utilaje, instalații și echipamente;

-  taxa pe valoare adăugată, cu excepția cazului în care aceasta nu se poate recupera în temeiul legislației naționale privind TVA-ul sau a prevederilor specifice pentru instrumente financiare;

Se completează cu cheltuielile neeligibile generale prevăzute în Reg.UE nr.2021/2115-Art.73 descrise în secțiunea ”Elemente comune tipurilor de intervenții FEADR descrise în SDL”.

 

Criterii de eligibilitate  

▪ Solicitantul să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili;

▪ Activitățile să se încadreze în tipul de sprijin prevăzut prin măsură (Investiția să se încadreze în cel puțin una dintre acțiunile eligibile din fișa măsurii din SDL)

▪ Solicitantul trebuie să se angajeze că va asigura mentenanța investiției pe o perioadă de minimum 5 ani de la data ultimei plăţi;

▪  Investiția, respectiv activitățile și toate cheltuielile să se realizeze în teritoriul GAL;

▪  Investiția trebuie să demonstreze necesitatea și oportunitatea acesteia.

▪  La data depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie să fie furnizor de servicii sociale acreditat conform legislației în vigoare

▪   Pentru serviciile pentru care nu este autorizat(nu deține licență de funcționare) la data depunerii cererii de finanțare dar care fac obiectul proiectului, solicitantul își va asuma obligația de a le autoriza  maxim la depunerea cererii de plată finale.

 

Principii de selecție

 

Principiile de selecție generale care vor fi urmărite la selectarea proiectelor sunt:

- Principiul gradului de acoperire a populației deservite (raportat la teritoriul UAT/GAL), în sensul prioritizării proiectelor care deservesc un număr cât mai mare de locuitori;

- Gradul de dezvoltare socio‐economică a zonei vizate de proiect (principiul prioritizării tipului de investiție funcție de gradul de dezvoltare socio-economică a zonei);

- Proiecte care vizează un grup țintă diversificat(tineri, femei, persoane vărstnice);

- Proiecte care prevăd acțiuni de conștientizare a problemelor de mediu și climă.

 

3.Tipul și intensitatea sprijinului

 

Tipul sprijinului:

  • rambursarea costurilor eligibile efectiv suportate de către beneficiar;
  • costuri unitare stabilite la nivel național pentru intervenții cu costuri similare;
  • sume forfetare, fără a depăși plafonul maxim stabilit la nivel național;

 

Rata sprijinului:

  • 90 % din costurile eligibile pentru proiectele generatoare de venit;
  • 100 % din costurile eligibile pentru proiectele negeneratoare de venit.

 

Alte informații relevante legate de acordarea  sprijinului:

Posibilitate avans(50%), cu condiția constituirii unei garanții bancare sau a unei garanții echivalente corespunzătoare procentului de 100 % din valoarea avansului, în conformitate cu art. 10 din Hotărârea Guvernului 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul Național Strategic 2023-2027.

 

Valoarea sprijinului/proiect(euro):  

 

  • maxim 100.000 euro

 

Valoarea sprijinului va fi detaliată în documentele de accesare și adaptată la sumele ramase disponibile pe intervenție.

 

Intervenția face obiectul evaluării specifice a ajutorului de minimis:

 □ Da

 Nu

 

  1. Informații suplimentare specifice domeniului de intervenție

 

Demarcarea cu alte programe/alte tipuri de intervenții din PS

 

acțiunile sprijinite

POIDS sprijină prin DLRC serviciile socio-medicale şi rețeaua de asistență medicală comunitară în mediul rural, iar din perspectiva combaterii sărăciei, este susținută protejarea dreptului la demnitate socială (inclusiv locuinţe sociale) prin acţiuni destinate persoanelor dezavantajate acordând servicii sociale, de ocupare, sănătate, combaterea abandonului, incluziune, reducerea sărăciei copiilor şi incluziunea socială a celor mai vulnerabili dintre ei, precum şi a persoanelor cu dizabilităţi (inclusiv terapii), facilitarea accesului vârstnicilor la servicii, respectiv incluziunea socială a altor grupuri în risc de sărăcie şi/sau excluziune socială, inclusiv a migranților, iar POS susţine investiții în infrastructura de sănătate publică, medicină de familie, cabinete medicale școlare (inclusiv stomatologice) în zonele în care infrastructura lipsește, cu prioritate cele din mediul rural, zone marginalizate, zone greu accesibile.

 

obiectivele proiectelor

Obiectivele proiectelor vor avea în vedere identificarea problemelor sociale locale, nevoia de creare/dezvoltare/modernizare/extindere/dotare a infrastructurilor sociale noi sau existente, respectând principiile legate de numărul de persoane deservite, categoria de persoane din grupuri vulnerabile, gradul de dezvoltare socio-economică a zonei de implementare și inovativitatea acestora.

 

valoarea adăugată LEADER

Proiectele vor presupune investiții în dezvoltarea unor servicii sociale de calitate în teritoriul GAL destinate populației rurale, inclusiv persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile. De asemenea, prin această intervenție se contribuie la indicatorul legat de o Politică Agricolă Comună (PAC) mai echitabilă, prin distribuirea sprijinului PAC către zonele subdezvoltate, promovând incluziunea rurală și reducerea indicelui sărăciei în zonele rurale.

 

Valoarea adăugată a  intervenției adusă în teritoriul GAL

 

Intervenția va genera o valoare adăugată în teritoriul GAL, prin implementarea diferită a proiectelor, respectând condițiile specifice locale și obținerea unor rezultate mai bune ale proiectelor (în comparație cu aplicarea acesteia fără metoda LEADER). De asemenea, investițiile realizate vor contribui la îmbunătățirea capitalului social, dezvoltarea guvernanței locale, promovarea abordărilor colective, asigurarea unui nivel ridicat al incluziunii sociale (prin prioritizarea proiectelor care includ un număr mai mare de persoane). Proiectele sprijinite prin această intervenție  vizează promovarea incluziunii sociale, reducerea sărăciei și dezvoltarea unor comunități rurale durabile, care să asigure serivicii sociale de calitate tuturor locuitorilor, inclusiv a celor aparținând diverselor categorii de grupuri vulnerabile.

Intervenția contribuie la obiectivele transversale: inovare, protecția mediului și de atenuarea schimbărilor climatice și de adaptare la acestea.

 

 

Intervenția vizează operațiuni inovative în  context local (L710)

Se va selecta una dintre opțiunile specifice tipului de operațiune finanțat:

 

  • Da

    Nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Contact

Program de funcționare: luni-vineri, orele 12:30-16:30
Relații cu publicul: luni-vineri, orele 12:30-16:30 la sediul GAL
Adresa: Bulevardul Alexandru Ioan Cuza,nr 4 ,Domnești 117370, judet Arges
Tel : (+40) - 348 520 389